Afwijkingen van de tenen

"Hamertenen ontstaan door contracturen van de strekpezen, wat tot een contractuur van de tenen lijdt."

Hamertenen kunnen op zichzelf staan, of bij meerdere tenen (soms in combinatie met een Hallux Valgus) voorkomen. Vaak zijn ze het gevolg van een “spreidvoet”, minder vaak ontstaan ze na ongevallen met blessures van de voet.

Bij langer bestaande hamertenen ontstaan door druk en wrijving huidveranderingen zoals “eksterogen”, vaak aan de bovenkant. Soms kunnen tenen zelfs over elkaar komen te liggen.

 

CONSERVATIEVE THERAPIE:

Vaak kan door een conservatieve behandeling met fysiotherapie, steunzolen en aangepast schoeisel een achteruitgang met toenemende scheefstand niet verhinderd worden. Hierdoor kan een operatie soms noodzakelijk zijn.

 

OPERATIEVE THERAPIE:

Het doel van een operatie, is de stand van de tenen te korrigieren en de verstijving op te heffen door de (strek)pezen te ontlasten. De volgende operaties staan ons ter beschikking:

  • Hohmann-operatie (correctie door ingreep aan het gewricht, soms met tijdelijke verstijving van een gewricht met Kirschner-draden),
  • Weil-osteotomie (het doorzagen van het uiteinde van het middenvoetsbeentje en het verschuiven van het kopje)
  • Soms in combinatie met plastiek van strekpezen of buispezen om deze te “verlengen”

 

NA DE OPERATIE

Gedurende 6 weken moet de voet ontlast worden, door middel van een orthese die de voorvoet ontziet. Na 6 weken is een normale belasting en dragen van normaal schoeisel mogelijk. Soms zijn speciale bandages of ortheses noodzakelijk. Sport is na 8 weken in de regel weer mogelijk.

Orthopedie Neuenhaus

Bel ons

+49 5941 9898580

Mail ons

praxis@orthopaedie-neuenhaus.de

Praktijklocatie

Haupt Straße 43
49828 Neuenhaus
Duitsland

Neem contact met ons op

©2019-2023 • Orthopädie Neuenhaus

Impressum  •  Datenschutz  •  Log In