Een achillespees-ruptuur

"De behandeling van een gescheurde achillespees kan zowel conservatief als operatief zijn."

De achillespees is een van de meest krachtige pezen die ons lichaam bezit, en verbindt het onderbeen met het hielbeen. Hierdoor is het strekken van de voet mogelijk, en kunnen mensen op hun tenen staan. Door overbelasting wordt de achillespees geïrriteerd, deze irritatie zorgt voor verzwakking van de pees. zo kan het gebeuren dat bij een korte krachtinspanning de verzwakte pees zo belast wordt dat hij scheurt. Ook kunnen aandoeningen als Diabetes en medicijnen als Cortison en bepaalde Antibiotica tot verzwakking (en scheuren) van de pees zorgen.

Een gescheurde achillespees is een zware blessure die tot relevante beperking van beweeglijkheid en belastbaarheid zorgt. De behandeling wordt bepaald naar aanleiding van de locatie van de scheur, de grootte en de belasting die nog mogelijk is. Vaak is na het lichamelijk onderzoek nog een beeldgevend onderzoek (echo, MRI) noodzakelijk. Zo kan onderscheid gemaakt worden tussen een gedeeltelijke ruptuur en kan worden bezien of (indien een complete ruptuur bestaat) de uiteinden van de pees nog contact hebben.

 

CONSERVATIEVE THERAPIE:

Hoe vroeger een behandeling wordt ingeleid, hoe groter de kans dat een conservatieve behandeling succesvol is. Een behandeling kan zowel conservatief als operatief zijn. Een conservatieve behandeling is alleen een optie bij een gedeeltelijke ruptuur, waarbij de uiteinden van de pees contact hebben. Soms is het risico van een operatie (in buikligging) verhoogd (onderliggende ziektes), dat een conservatieve behandeling de eerste keuze is.

Indien een operatie (nog) geen optie is, wordt het been in een “spitsvoet” ingegipst welke 6 – 8 weken gedragen moet worden. Hierdoor wordt het aanliggen van de pees mogelijk gemaakt en kan deze genezen. De stand van de voet wordt over de weken daarna langzaam teruggebracht tot de normale (neutrale) positie.

 

OPERATIEVE BEHANDELING:

Indien een operatie noodzakelijk is, kunnen (afhankelijk van de localisatie en grootte van de scheur) de volgende operatieve mogelijkheden gebruikt worden om de pees te hechten:

  • Het “hechten van de pees”
  • Het “hechten van de pees” met een plastiek van de pees, soms door het invlechten van een donor-pees (uit het eigen lichaam)
  • Een peesplastiek door het uitdunnen en terugklappen van de pees, bij grote defecten.

 

NA DE OPERATIE:

De nabehandeling volgt in de regel zoals bij een conservatieve behandeling, met een gips of orthese in “Spitsvoet-positie” voor 6-8 weken. Daarna is een intensieve fysiotherapie noodzakelijk om kracht, beweging en coördinatie te verbeteren.

Orthopedie Neuenhaus

Bel ons

+49 5941 9898580

Mail ons

praxis@orthopaedie-neuenhaus.de

Praktijklocatie

Haupt Straße 43
49828 Neuenhaus
Duitsland

Neem contact met ons op

©2019-2023 • Orthopädie Neuenhaus

Impressum  •  Datenschutz  •  Log In