Een scheur in de bicepspees

"Bij overbelasting of een plotseling belasting met veel gewicht kan de bicepspees in de elleboog afscheuren."

Bij krachtsport, Bodybuilding en vechtsport is een gescheurde bicepspees een vaak voorkomend probleem. Door een onverwachte krachtinspanning of overbelasting in de elleboog kan de pees afscheuren, bijvoorbeeld door het opvangen van een vallend gewicht.

Bij het scheuren van de bicepspees treedt accuut pijn op in de elleboog, een verlies van spierkracht van elleboog / onderarm (buiging in de elleboog niet meer mogelijk) en een veranderde contour van de biceps (trekt zich vanuit de elleboog “terug”).

 

CONSERVATIEVE THERAPIE

Zonder operatie geneest een gescheurde bicepspees niet, omdat de spier zich terugtrekt en geen contact meer is met het gedeelte aan de onderarm / aanhechting. Omdat hierdoor de beweging van de elleboog niet meer mogelijk is, moet in de regel een operatie plaatsvinden om de functie van de elleboog op lange termijn te herstellen.

 

DE OPERATIE

Via een z-vormige incisie in de elleboogplooi wordt de gescheurde pees opgezocht en vrijgeprepareerd. Op de aanhechting wordt een ankertje (“schroefje” met hechtdraad) ingebracht, welke gebruikt wordt om de pees weer op het bot vast te hechten.

 

NA DE OPERATIE

De elleboog moet voor 4-6 weken in een gipsspalk gefixeerd worden, zodat de bicepspees weer op het bot vast kan groeien. Tijdens deze periode mogen ALLEEN passieve oefeningen (beweging door fysiotherapeut, geen kracht) doorgevoerd worden. Na 6-8 weken is de beweging en belasting vrij. Zwaar lichamelijk werk en oefeningen met gewicht zijn in de eerste 3 maanden verboden, (kracht)sport is na 6 maanden weer mogelijk.

Orthopedie Neuenhaus

Bel ons

+49 5941 9898580

Mail ons

praxis@orthopaedie-neuenhaus.de

Praktijklocatie

Haupt Straße 43
49828 Neuenhaus
Duitsland

Neem contact met ons op

©2019-2023 • Orthopädie Neuenhaus

Impressum  •  Datenschutz  •  Log In