Tendinosis calcarea, een “Kalkschouder”

"Bij een "Kalkschouder" bevinden zich een of meerdere kalkdepots in de rotator-cuff, met name in de pees van de M. Supraspinatus (90%)."

Deze ontstaat door overbelasting en verkalking van de pezen van de Rotator-Cuff, door een gebrek aan zuurstog of door verhoogde drukbelastung bij een impingement-syndroom. De precieze oorzaak is echter niet bekend.

 

Vaak komt het tot verkalkingen in beide schouders, vrouwen worden in de regel vaker getroffen als mannen.

 

Er zijn verschillende fases in het ontstaan van een kalkschouder te onderscheiden.

  • Ontstekingsfase
  • Verkalkingsfase
  • Resorptiefase
  • Fase van rust, reparateur

Niet elke schouder doorloopt deze cycli in zijn geheel. Soms stagneert het proces, wat tot veel verschillende problemen leiden kan. De mate van klachten hangt onder andere van de grootte van het kalkdepot en van de fase van de ziekte af. Vaak merkt de patiënt het “doorlopen” van de verschillende fases, van een acute ontstekingsreactie tot chronische, zeurende pijn. Kenmerkende klachten zijn pijn bij het afspreiden van de schouder of bij draaibewegingen. Vaak is een bewegingsbeperking voorhanden.

 

CONSERVATIEVE THERAPIE

Hierin wordt een fysiotherapie vaak gecombineerd met pijnstillers of ontstekingsremmers (NSAID’s), of een locale injectie met cortison.

Soms kunnen in de acute fase ook Cortisontabletten voor de duur van 2 – 3 weken ingenomen worden.

Verder kunnen ondersteunende therapieën als manuele therapie, warmte- of koudetherapie, acupunctuur, Tapebehandeling, Shockwave-Therapie of een bestralingstherapie gebruikt worden. Ook kunnen de kalkdepots door middel van “Needeling” of een “echttherapie” worden vergruisd.

 

OPERATIEVE THERAPIE

Indien met bovenstaande therapieën over maanden – jaren geen verbetering optreedt, KAN een operatie zinvol zijn. Hier wordt de schouder tijdens een kijkoperatie geïnspecteerd, wordt het schouderdak breder gemaakt (verwijderen van de slijmbeurs) en wordt de schouder doorbewogen (narcosemobilisatie). Soms wordt over een wisselsnede het kalkdepot verwijderd, indien deze niet door een kijkoperatie te bereiken is.

 

NA DE OPERATIE

In de regel is een functionele nabehandeling mogelijk, met fysiotherapie en een vrije beweeglijkheid en belastbaarheid. Fysiotherapie is in de eerste fase onmisbaar! In de regel, omvat de nabehandeling (inclusief fysiotherapie) een tijdspan van 6 – 10 weken.

Orthopedie Neuenhaus

Bel ons

+49 5941 9898580

Mail ons

praxis@orthopaedie-neuenhaus.de

Praktijklocatie

Haupt Straße 43
49828 Neuenhaus
Duitsland

Neem contact met ons op

©2019-2024 • Orthopädie Neuenhaus

Impressum  •  Datenschutz  •  Log In